Besparen op gas met een airco?

U verwarmt uw huis waarschijnlijk met een verwarmingsketel. Maar er zijn tegenwoordig ook een andere, goedkopere en milieuvriendelijkere manieren om uw huis te verwarmen zoals een airconditioner (lucht lucht warmtepomp). In de zomer heerlijk koel, ’s winters aangenaam warm. Een airco is ideaal om uw huis te verkoelen én te verwarmen.

Maar ik hoor u denken, een airco is toch helemaal niet zuinig?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een airconditioner verwarmt uw huis goedkoper dan uw cv-ketel. Dit heeft alles te maken met de hoge prijzen van het gas. Wij hebben vorige week een klus gedaan in Noord Holland waar de klant zijn hele woonkamer voor 4 uur liet verwarmen voor 80 cent. Dit deed hij met een Daikin Perfera (7kw). Groot voordeel van deze Daikin airco is dat u het verbruik kunt zien in de handige app. Het enigste nadeel van het verwarmen met een airco is dat als de buitentemperatuur -15 wordt de airco het wat zwaarder heeft. Hij moet zichzelf dan eerst ontdooien. 

Om te bepalen wanneer het loont om uw huis te laten verwarmen door een airco, vergelijkt u de kosten van het energieverbruik van gas (cv-ketel) en elektra (airco). We gaan in onderstaand rekenvoorbeeld uit van de gemiddelde prijzen van 2015.

Stap 1 – Elektraprijs bepalen
De gemiddelde kWh-prijs is € 0,22.
1 kWh heeft een warmte-inhoud van 3,6 megajoule (3600 kJ/u delen door 1000 J/u).

Stap 2 – Gasprijs bepalen
De gemiddelde gasprijs per m3 is € 0,65.
1 m3 heeft een warmte-inhoud van 31,65 megajoule.

Stap 3 – Elektra gelijkstellen aan gas
1 kWh elektra staat ongeveer gelijk aan 0,114 m3 gas (3,6 mj delen door 31,65 mj).

Stap 4 – Het omslagpunt berekenen
Door 0,114 te vermenigvuldigen met € 0,65 berekenen we de kostprijs voor 3,6 megajoule uit gas.
0,114 x € 0,65 = € 0,0741. Bij een warmterendement van 200% zijn de energiekosten van gas en elektra ongeveer gelijk (0,114 tegenover 0,1482 (2 x 0,0741)).

Conclusie
In het rekenvoorbeeld kwam naar voren dat bij een warmterendement van 200% de energiekosten van gas en elektra gelijk zijn. Dit warmterendement wordt uitgedrukt in COP-waardes. In dit rekenvoorbeeld is er een airco nodig met een COP-waarde van 2,0 om uw woning zuiniger op te warmen dan een cv-ketel.

Wat betekent deze berekening voor u?

Airco’s worden steeds zuiniger. Veel airco’s van A-merken hebben een COP-waarde van 3,5 of hoger, wat een rendement van 350% betekent. Goed voor het milieu én goed voor uw portemonnee. De gemiddelde aanschafprijs van een airco is nagenoeg gelijk aan de prijs van een cv-ketel. U merkt het rendement dus direct. Verwarmen met airco is financieel dus duidelijk voordeliger ten opzichte van cv-ketel

Bron: https://www.aircogroep.nl/nieuws/een-airco-of-cv-uw-huis-het-goedkoopst-verwarmen